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THE RELEVANCE OF A POSTMARK

Question. 1 dropped a number of charitable contributions in the mail on December 31, 2024, Some of them were reported as 2024 contributions, but one (for
31,0000 was reported as a 2025 contribution. 1 called the church and was told that this envelope was postmarked Tanuary 2, 2025, The rest of the envelopes were
postmarked in 2024. The church treasurer informed me that because the postmark date (2025) was controlling, he had to include this as a 2023 contribution. [5 this
true? Is the cheek that 1s mailed in 2024 but postmarked in 2025 deductible in 20247

Answer: Section 170 of the tax code states that “there shall be allowed as a deduction any charitable contribution payment of which is made within the taxable
year” Section 1.170A-1 of the regulations states that “the unconditional delivery or mailing of a check which subsequently clears in due course will constitute an
effective contribution on the date of delivery or mailing. ™ Similarly, Publication 526 states that *a check that vou mail to a charity 15 considered delivered on the
date you mail it.”

In none of this precedent 1s there a requirement that the check be postmarked as well as mailed in a particular vear for a deduction to be available in that year.
However, this is the position that is taken by most charitics, including major universitics, government agencics, the Amencan Bar Association, and the Association
of Fundraising Professionals. This practice is based on section 7502 of the tax code, which specifies:

If any retusn, claim, statement, of other docunsent required 1o be filed, or any payment required to be made, within a presceibed period o on or befose a prescribed date
under authonty of any provision of the internal revenue laws is, after such period or such date, delivered by United States mail 1o the agency, officer, or office with
which such return, claim, statement, or other document is required 1o be filed, or o which such payment is required 1o be made, the date of the United States postmark
stamped on the cover in which such retum, claim, siaternent, of other document, of payment, 18 mailed shall be deemed to be the date of delivery or the date of
payment, as the case may be.

This subsection shall apply only if—

(A the postmark date falls within the prescribed period or on or before the prescribed date—(i) for the filing (including any extension granted for such filing) of the
return, claim, statement, or other document, or (ii) for making the payment (including any extension granted for making such payment), and

(B) the refurn, claim, statement, or other document, or payment was, within the time prescribed in subparagraph (A), deposited in the mail in the United States in an
envelope or other appropriate wrapper, postage prepaid, properly addressed to the agency, officer, or office with which the return, claim, statement, or other document
is required to be filed, or to which such payment is requited to be made.

In MeCaffery v Unifed Sretes, 2021 WL 3486662 (United States Court of Federal Claims (2021}, the court mated that the taxpavers provided evidence other than
a postmark to show the document was mailed on April 17, 2021, However, the court found it could not consider such evidence: *On the plain text of section T502,
the deemed delivery rule only applies if a postmark or equivalent marking was made: The date of the postmark is what matters, not the date of the mailing. L.R.C,

§ 7502(a)."




